Wednesday, September 20, 2006

Trip To ISTAC

It seems like my life is full of trips recently. I am not complaining though :). Last Friday, I had the opportunity to visit ISTAC (International Institute of Islamic Thought and Civilization) which is located in Damansara Heights. To be honest, we were amazed by its architectural design. We were informed that the design style is medieval. I am not very well-versed in architecture stuffs, so I better not comment on that. Anyway, enjoy seeing the pictures!

posing with other female participants of the trip


conference room

stairs to the guest room (lobby)

the hall where talks are held (eerie resemblance to a church: see the pew & aisle)

bungalow-like building

fountain (not working ;))

one of the decorations

corridor near the library

5 comments:

ibah said...

weii..jelesnya dh sampai ke ISTAC..nak pi jugak one day..bgunan dn semua perabot didesign oleh naquib al-attas kan, the founder of ISTAC, cm tu la kalau org berilmu, apa jua dia buat adalah terjemahan ilmu yg dia miliki..

yang hall tu, dik ma ckp church yg ikut islam..bukan istac tiru church..the design originated from Islam.

~albazrah~ said...

Alhamdulillah, Ida dah sampai ke Istac. Ibah, jom la...

Kalau id ke librarynya... Ida mesti teruja dengan koleksi buku yang pelik2, kerusi meja dia pun uniq.

Istac ada membeli beberapa library seperti Prof Fazlur Rahman, Dr. Yusuf Zaki Yaackob dan byk lagi. Tapi sekarng Prof al-Attas dah tak di situ.

Seluruh Istac adalah terjemahan Budaya Ilmu yang sebenar dalam Islam, komitmen staf, pensyarah dan student. Saya tak tahu perkembangan terkini bagaimana.

Tapi semasa di bawah Prof Naquib al-Attas begitulah...

nyonya glenmarie said...

seronoknya kembara ilmu. ya, walaupun tak jauh sgt dr uia tp kira kembara la juga kan :)

Amin Ahmad said...

Wah, seronoknya.

Saya masih ingat ada sosok tokoh dari Indonesia yang tidak segan menyatakan bahawa semasa beliau membuat Ijazah Kedoktorannya di sana, dia sangat merasai apa yang dikatakan Budaya Ilmu malah dia terasa seakan hidup di zaman gemilang Islam.

Sayang 'emas' di ISTAC telah dihambar keluar. Khabarnya kes di bawa ke mahkamah.

Prof Syed Naquib nyata seorang pemikir besar yang wajib (bukan wajib hukum ya!) kita teliti fikirannya. Khabarnya ada sebuah buku diterbitkan oleh UM tulisan anak didik pengasas PMIUM itu tentang peribadi Prof Syed Naquib sendiri..

ida_zy said...

ibah, dikma, nyonya n amin

alangkah baik kalau prof naquib masih di istac, boleh bertemu..
selama ini saya cuma dengar cakap2
orang tentang beliau (yg baik2 tentunya :))

sewaktu trip, kami diberitahu
sukatan pembelajaran x terikat dengan satu2 disiplin
x semestinya mesti punya kelulusan agama untuk menyambung dalam bidang agama
sangat menarik!
meja kelasnya macam dining table
maksimum pelajar = 10 orang
seronoknya! hubungan pelajar dan guru rapat tentunya
(tapi x berpeluang lah tidur dalam kelas ;))
malangnya istac ini tiada kafe :(
(heh saya ini praktikal bila tiba bab2 makan :D))

saya selalu berangan2 yang saya ini cemerlang dalam bidang teknologi dan agama : pencapaian biasa bagi sarjana2 islam dalam zaman kegemilangan islam
harap angan2 akan jadi nyata..
amiinnn....