Tuesday, December 25, 2007

Terkini - Mencari ...

Sekarang saya enak-enak sahaja melepak di rumah, bermain-main dengan anak-anak buah, makan tidur. Namun saya dalam debar sebetulnya. 1 Januari ini insya Allah saya bakal memulakan alam pekerjaan di UiTM Dungun, Terengganu. Saya masih belum tahu akan mengajar subjek apa, di mana saya bakal menginap. Salah sendiri juga, saya belum menghubungi UiTM Terengganu pun huhu. Seronok sangat melepak. Insya Allah esok saya telefon . Oh ya, sebenarnya saya mahu bertanya di sini jikalau ada kenalan atau anda sendiri menetap atau bekerja berhampiran UiTM Dungun. Kalau anda tahu sesiapa yang memerlukan teman serumah atau rumah sewa murah-murah, harap dapat emel saya ASAP ya. Terima kasih.

Saya sudah dapat rumah sewa. Insya Allah akan berpindah secara rasmi 1 Januari ini. Terima kasih pada teman-teman baru UiTMT yang membantu saya.

Friday, December 14, 2007

Allah Is Great

Allah is Great! Alhamdulillah, I had submitted my thesis. I had also settled filling all the necessary forms before I report duty next year. That's all for now, insya Allah I'll give full updates soon.

Thursday, November 22, 2007

Bab Baru....

Bab lama belum selesai, saya sudah perlu buka bab baru. Rasa sangat penat. Tolong doakan saya supaya menjadi hamba yang redha dan bersyukur. Supaya saya menjadi hamba yang tahu menghargai nikmat dan amanah yang diberikan olehnya, semoga saya tabah menghadapi apa jua cabaran yang mendatang. Ida_zy, anggap saja ini another bend in the road. (rujuk Anne of Green Gables, karangan Lucy Maud Montgomery)

Wednesday, October 10, 2007

Eid Mubarak: Undefined

It’s almost Eid, and my thesis status is still undefined. I have submitted the first draft of the first four chapters to my supervisor for correction. I pray that he will take a good look at it and we could discuss about it after Eid. In the meantime, I’m working on the most crucial part of my thesis which shows no hint of progress.

Another thing which bothers my mind: my face skin care condition is getting worse; in fact this is the worst in many years. I don’t want to sound superficial but there are at least two persons commenting about my face, “Ida, apa jadi dengan muka awak?” A normal woman could not just pretend that this matter does not bother her at all. Pimples keep popping, not to mention the existing whiteheads, blackheads, freckles. To make things worse, I like to pinch my pimple, leaving all those ‘nice’ scars. All of a sudden, I got mad at one skin care product that promotes: say no to bread face. I’m thinking, what’s wrong with bread face, I got bread face!

Two good friends of mine said, maybe I am stressed with the thesis. Yup, I am stressed on worrying of doing nothing when actually I should be doing something which I don’t know how to do it. There, I feel better after writing all this. I know, I should be grateful with what I have and keep striving for the best. But please excuse me my dear reader(s), a grumpy lady needs to whine once in a while

During this eid break, I need to work out the method on how to incorporate the following equation into my code:

AverageDelay(t) = α * AverageDelay(t -1) + (1−α) * MeasuredDelay(t)

AverageDelay(t) = average delay at round t

AverageDelay(t-1) = average delay at round (t-1)

α = weighted factor

MeasuredDelay(t) = measured RTT at round t

That’s more than enough technical terms I think. Just feel like sharing the burden, that’s all. No need to take it seriously :)

'Ala kulli hal, Eid Mubarak, my friends. We have two days of Ramadhan left. Let’s make the best of it!

Thursday, October 04, 2007

Nama Beta Sultan Alauddin

Tajuk : Nama Beta Sultan Alauddin
Pengarang: Faisal Tehrani
Penerbit: Aberdeen Books

Sebelum buku ini keluar, saya telah berpeluang membaca beberapa bab daripada buku ini dalam bentuk cerpen. Ironinya, cerpen yang merupakan bab terakhir buku ini telah saya baca jauh lebih awal dalam Majalah I. Semacam spoiler juga lah jadinya.

Ringkasnya, ini kisah tentang salah seorang sultan pada zaman Kesultanan Melayu Melaka, Sultan Alauddin Riayat Shah gelarannya. Baginda merupakan anakanda Sultan Mansur Syah dengan puteri Majapahit. Menariknya Sultan Alauddin merupakan Sultan yang sangat-sangat menekankan perlaksanaan syariat Islam dalam pemerintahannya. Baginda memang terkenal alim dan saksama orangnya.

Sasaran buku ini sebenarnya adalah kanak-kanak. Bahasanya pun mudah difahami tetapi tetap menarik. Secara jujurnya, saya berpendapat ada babak-babak yang boleh dikategorikan sebagai 18 SG. Tetapi tidak mengapalah, tidaklah ganas mana dibandingkan dengan filem dan drama bersiri yang sering ditonton di tv.

Tidak tahulah samaada disengajakan ataupun memang kisahnya begitu; akan tetapi saya mendapati kisah Sultan Alauddin mirip kisah hidup Khalifah Umar Abdul Aziz. Dari karakter, perjalanan hidup hingga pengakhirannya, ternyata ada persamaan. Waktu sekolah menengah, kisah Sultan Alauddin ada disentuh dalam subjek sejarah. Semasa itu saya membayangkan Sultan Alauddin seperti Khalifah Umar Al-Khattab (nenda Khalifah Umar Abdul Aziz).

Pengarang memang berjaya membuatkan kita rasa kagum pada Sultan Alauddin, malah kita jadi sangat-sangat kepingin menyaksikan pemerintahan pemimpin seumpama baginda sekarang. Ketampanan sosial (meminjam istilah Puan Ainon Mohd) Sultan Alauddin teramat menyerlah sepanjang pembacaan buku ini. Satu lagi kebetulan yang mungkin disengajakan, nama guru Sultan Alauddin ialah Nuh Ha Mim. Tidak dapat tidak saya terbayangkan Sheikh Nuh Ha Mim Keller. Tetapi pengarang pernah juga menggunakan nama Dr Lo' Lo' dalam buku 1511 Kombat. Ada maksud tersirat mungkin?

Pengakuan jujur daripada saya, saya menangis sewaktu membaca dua bab daripada buku ini. Bab yang mana, saya tidak mahu beritahu, nanti jadi spoiler. Rasanya inilah kali kedua saya menangis baca buku kanak-kanak. (Kali pertama saya menangis baca buku Harry Potter and the Half-Blood Prince pada bab majlis pengebumian (pengkebumian?) Dumbledore). Namun, tangisan yang ini lebih bermakna rasanya. Tangisan keinsafan dan kesedaran insya Allah. Betapa dunia Islam sangat memerlukan pemimpin seumpama Sultan Alauddin terutama dalam zaman yang penuh fitnah ini. A must read!

Monday, October 01, 2007

Much Ado About Campus

The varsity election is back. Controversial as usual. Same hype, same rumor, same issue. Being a university student for almost 8 years, I got fed up and tired of it all. Ok, I better clear myself; this entry is not about the so-called election. Still, I would like to write about varsity-related stuffs.

Recently, I read from TheStar that 8tv will be collaborating with the private higher institutions in a program called The Ultimate Prom Night. Yes, you read it right, PROM Night. According to the official website: “The Ultimate Prom Night is a glamorous on ground event especially organized for college students around Malaysia. A total of 3 colleges will be selected in each region (North and South) and 12 colleges in Klang Valley, where the students will get a chance to attend the event. 10 boys and 10 girls will be selected from the roadshows held and during the prom night, the most popular guy will be selected and crowned as the Ultimate Prom King and one girl as the Ultimate Prom Queen. A memorable event that is sure to keep the college students talking for a long time to come!”

The ‘best’ part is that, the 8TV CEO stated that he wishes this program will be extended to public universities next year. I wonder whether they will try to 'islamize' the program if they dare bring it to IIUM. Maybe it will be called Mahabbah Nite, who knows. Like the way Jom Heboh has been ‘islamized’ to Perkampungan Hadhari. Only Allah knows how these business-minded (or should I say profit-minded?) guys think.

What is the significance behind this program, I really couldn’t comprehend. Of course I believe they will come up with this justification: to give the students a chance of socializing as well as getting to know each other better, to gain self-confidence, the chance to be heard, etc etc. My, my, you don’t need a special program to do that. It has been happening all this while, successfully; judging from the amount of campus couples today. I will not talk about other universities; instead I will focus on my beloved IIUM because insya Allah I know better about it. The IIUM authorities have been having a hard time in eradicating the coupling culture even without this ‘socializing programme’. Imagine what would happen if the idea of PROM nite (Mahabbah Nite rather?) is brought inside.

People might say, who I am to judge as I am an anti-social, nerdy person who has no idea what PROM is all about. True, I have never been to such an event, but to be honest, I have watched enough teen flicks on tv and pirated cds to grasp what does PROM signify. If I am not mistaken, (referring to the teen-flicks again) even the Americans know that such event brings more harm than good. There will be heartbreaks, degrading of self-confidence, and the popular ones remain popular and the less popular ones will remain being ignored. Not to mention other immoral conducts that may be produced later on.

Besides, it is an open secret that there ARE Malay Muslims students who go clubbing. The situation is already bad as it is, don’t make it worse. Curiously, why on earth are we taking the culture which the Americans themselves are not interested in anymore? I rest my case.

p/s: The most anticipated nite: LAILATUL QADR is back ! Let’s do qiyam insya Allah :)

Friday, September 21, 2007

Muhasabah, Hikmah dan Kaffarah

Setelah disemak arkib entri blog saya, ternyata saya jarang sekali bicara soal tesis. Entah kerana apa, saya juga kurang pasti, mungkin saya cuba berpura-pura yang tesis saya berjalan lancar, wallahua’lam. tetapi, kali ini saya ingin menulis perihal tesis saya.

Begini kisahnya, adapun intipati utama tesis saya ini adalah untuk menjalankan satu mekanisma yang bertujuan untuk memperolehi keputusan simulasi yang lebih baik daripada yang telah saya jalankan sebelum ini. (saya tidak mahu masuk kepada aspek teknikal, cukup sekadar itu). Perolehan results yang lebih baik daripada benchmark results adalah sangat penting dalam menentukan tahap kekuatan thesis contribution saya. Andai ia tidak tercapai, saya akan mengalami risiko dihentam examiners sewaktu viva nanti, lebih teruk lagi mungkin saja resubmission, nauzubillah. Sebetulnya mungkin bagi orang lain, apa yang saya buat ini senang sahaja, tetapi bagi saya yang kurang cerdik dalam programming ini, terkial-kial jugalah saya.

Semalam, seperti biasa saya menggodek-godek codes. Entah berapa banyak method dan algorithm yang saya tukar pun saya sudah tidak ingat. Seperti biasa, saya melakukan debugging and compiling. Entah bagaimana semalam, setelah saya extract data, saya dapati ada pengurangan kuantiti pada satu metric, yang mana bermaksud performance telah dapat dipertingkatkan. Gembira usah dikata, sampai bergenang air di pelupuk mata. Saya pantas melakukan sujud syukur. Namun, Allah punya rancangan untuk saya. Ketika saya melihat semula results, ternyata saya salah tengok, dan sebenarnya tiada perubahan pun. Saya diselubungi rasa marah, geram, bengang, bercampur-baur malah terasa dipermain-mainkan. Entah marah pada siapa, bengang pada siapa. Itulah kalau nafsu merajai diri.

Saya cuba menenangkan diri, mengambil Quran dan membacanya. Sampai kepada ayat ”sesungguhnya Allah bersama-sama orang yang sabar”. Bukan kebetulan, memang telah Allah tentukan agar saya bertemu ayat itu. Usai membaca Quran, anehnya ketenangan tadi yang mula hendak menyinggah, lenyap. Saya jadi marah dan masih terasa dipermain-mainkan. Astaghfirullah, buruk betul perangai. Akhirnya, saya mengambil bantal dan berbaring di atas tikar, cuba melelapkan mata. True escapist! Saya terlelap dalam 10 minit, dan terjaga. Saya memandang siling, tiba-tiba bagai mendapat pencerahan. Terngiang-ngiang di telinga saya, ”Kau nak marah pada siapa? Pada Allah? Kau rasa Allah main-mainkan kau? Padahal kau lagi banyak main-main dalam ibadah. Layakkah kau nak bengang dengan Allah?”.

Alhamdulillah Allah menyedarkan saya. Saya bingkas bangun, kebetulan hampir solat asar dan terus berwudhuk. Rasa malu yang amat sangat pada Allah. Saya yakin, itu memang balasan yang setimpal pada saya, kerana semasa saya mula-mula menyangka results saya sudah elok, saya sudah berangan-angan hendak bertemu supervisor. Terbayang-bayang senyuman dan pujian yang akan diberikan. Saya membayangkan selepas ini kalau ada yang bertanya status tesis saya, saya boleh jawab dengan bangga, ”cuma tinggal writing”. Itulah, terlampau risau pada pandangan orang. Padahal Allah sudah mengatakan, kalau kesukaan manusia yang kamu mahu itulah yang kamu dapat, bukan keredhaan Allah.

Alhamdulillah, saya bersyukur, bersyukur sangat-sangat kerana menyedarkan hambaMu ini ya Allah. Terima kasih atas tarbiahMu pada bulan yang mulia ini ya Allah. Sesungguhnya sifat putus asa bukanlah sifat hamba-hambaMu yang diredhai. Jauhilah aku daripada sifat tidak ikhlas dan riak ya Allah. Semoga kita semua diberi kekuatan menjalani tarbiah yang ditentukan olehNya. Amin..

Monday, September 17, 2007

A Better Ramadhan, Insya Allah…

Today is the fifth day of Ramadhan. How time does fly. Indeed, time is like a sword. I feel like being slashed by it when I procrastinate. Nevertheless, all Muslims anticipate Ramadhan, including me. This is the month when we tend to recite Quran more frequently, the time when we do not hesitate in carrying out good deeds. Subhanallah.

Being able to celebrate Ramadhan in my beloved IIUM, certainly doubles the joy. For three consecutive days, I had my iftar at the IIUM Mosque. However, yesterday I bought food for iftar at IIUM Ramadhan Bazaar. The reason? I could not eat bread anymore for iftar huhu. My Malay stomach yearns for rice. This year’s iftar is really different, the menu is bread and soup. Unlike the previous years, the menu varied from day to day, and usually it is RICE. I sound like an ungrateful person eh, for being picky with my iftar menu. Don’t get me wrong, the bread is soft and delicious and big, and the soup is really good. To be honest it is enough to satisfy my hunger. But still, being raised with at least two rice meals per-day… you know what I mean

I really love performing Tarawwih Prayers in IIUM Mosque. I don’t know how to describe the feeling, just try it for yourself. Somehow I could grasp the idea of unity within diversity when I see IIUM students from various countries coming to the mosque to pray. Different complexion, different clothing, you name it. And each time the brothers recite ‘amiinnnn’, my ‘bulu roma’ (what is it in English, I don’t know) stands up. Something to do with Muslim brotherhood, I suppose.

As for the sisters, this is the time when we get to see many toddlers brought by their mothers. There are many mothers-to-be who are willing to play with them, much to their mothers’ approval. Like yesterday, while I was reciting Quran after witr, there was one Arab baby (he’s around 2, I guess) kept coming near me. When I tried to hold his hand, he would run away. But there’s no mistake he was smiling. So cute! He just kept coming and running away again. After I finished reciting the Quran, as I was heading to the exit, I bumped into him again, he was still all smiles. This time I hugged him and kissed him on his cheek. (geram, tak tahan hehe). He seemed to like it, because he grinned. So I hugged and kissed him again, this time he tried to pull away hehe, Alhamdulillah he didn’t cry. He must have been thinking, who is this makcik? One peck is enough la.

Well, let’s pray for a better Ramadhan. Let’s pray that all Muslims shall unite in the same path in an effort to search for the truth. May this Ramadhan change us to become better Muslims for the sake of the Allah’s pleasure. On a sentimental note, I know I shall miss Ramadhan in IIUM next year. Verily Allah knows better. Ramadhan Al-Mubarak everyone.

Qod kafaa nii ‘ilmu rabbi, min suaalii wakhtiaarii

Indeed, what is sufficient for me lies within Allah’s knowledge, in accordance with my wish and effort, amiinnn..

Saturday, September 01, 2007

Malaysiaku Gemilang 50 Tahun, Semoga Dirahmati Allah S.W.T

Masih terngiang-ngiang lagu Malaysiaku Gemilang nyanyian Roy di telinga saya. Apa tidaknya, akhir-akhir ini hanya lagu itu yang diputarkan merata-rata tempat. Rasanya sudah lama saya tidak ’keep track’ tema Hari Kebangsaan, tetapi tahun ini saya boleh dengan bangganya mendakwa saya tahu tema Hari Kebangsaan. Tidak patriotikkah saya kerana tidak tahu tema hari kebangsaan? Tidak patriotikkah saya kerana tidak mengibarkan jalur gemilang?

Berdasarkan definisi patriotik umum yang ditanggapi seorang layman seperti saya, patriotik itu maksudnya cinta negara. Saya ada merujuk wikipedia tentang istilah patriotik ini, ada artikel yang menyatakan golongan beragama seperti Roman Catholists dan Muslim diragui kesetiaan mereka pada negara. Hairan juga ya, apa agama tidak mengajar penganutnya cintakan tanah airkah? Mustahil orang yang taat agama rela melihat negaranya berantakan, dijarah tangan-tangan penjajah. Rujuk sahaja sejarah Mat Kilau, Tok Gajah, Datuk Bahaman (saya banyak merujuk pahlawan Pahang kerana saya orang Pahang), Haji Abdul Rahman Limbong dan ramai lagi. Kesemuanya terkenal sebagai pahlawan yang alim, dan mereka jugalah yang memimpin barisan menentang penjajah. Kenapa saya berceloteh panjang tentang hal ini, kerana saya bosan dengan semangat kemerdekaan hanya pada permukaan. Melaungkan ungkapan merdeka pada malam menjelang 31 Ogos, mengibar-ngibarkan bendera, kemudian bersukaria hingga pagi tanpa tujuan. Patriotikkah itu?

Sayang pada negara harus dibuktikan lebih daripada itu. Jika anda seorang pelajar contohnya, belajar rajin-rajin, jika anda seorang pekerja awam, kerja betul-betul, hatta tukang sapu sekalipun, andai anda ikhlas berbakti pada agama, bangsa dan negara, anda patriotik. Saya menganggap Malaysia ini seperti sebuah kediaman yang besar, pentadbirnya umpama ibubapa, dan rakyatnya laksana anak-anak. Tanah air tercinta ini pinjaman daripada Allah S.W.T, semestinya lah keluarga besar ini sama-sama menjaganya kerana ini amanah besar. Salah silap pasti ada di dalam sebuah keluarga, maka sifat tegur-menegur ke arah kebaikan mesti diterapkan, ada hal yang salah tidak boleh dibiarkan. Menegur kesalahan bukan tanda benci, malah kerana sayang. Apapun, tatasusila tegur-menegur di dalam satu unit keluarga perlu lah dilandasi hikmah. Tentu sahaja agama wajib menjadi tunggak utama. Urusan-urusan keluarga tidak perlulah dicampuri pihak luar. Demikianlah adanya perumpamaan yang boleh saya berikan tentang Malaysia yang saya cinta ini.

Perlu saya jelaskan, saya amat bersyukur dilahirkan di Malaysia lantaran peluang pendidikan di Malaysia amatlah cerah dan luas sekali. Hal ini kurang saya sedar hinggalah saya berkawan dengan teman-teman dari negara-negara lain. Bantuan pendidikan mudah sekali didapati, alhamdulillah, saya tidak putus-putus menerima bantuan sehingga saya berpeluang melanjutkan pengajian hingga ke tahap sekarang. Cuma satu, saya berharap benar agar pembangunan rohaniah dapat ditekankan semula. Tidak dapat dinafikan, pembangunan fizikal di Malaysia memang telah mencapai tahap membanggakan, ya.. siapa tidak tahu KLCC, Putrajaya, Eye on Malaysia. Namun, ia umpama bunga dedap sekiranya jiwa-jiwa kosong mendominasi bumi tercinta ini. Andai tiada langkah diambil, tidak mustahil Malaysia akan jadi kota batu yang dihuni masyarakat berjiwa batu juga. Apapun saya tetap optimis, kerana ini tanah air saya, tempat tumpah darah saya, dan saya sayang padanya.

Friday, August 24, 2007

Interfaith Dialogue

In my 28 years of age, finally alhamdulillah I got the chance to attend such an event: Interfaith Dialogue. My closest encounter of Interfaith Dialogue experience is through the reading of Isabella (malay translation by SN Abdullah Hussain), and watching videos of talks and debates by prominent scholars such as Ahmed Deedat and Dr Zakir Naik.

Therefore, when I learned that IIUM SRC will organize such an event, I did not think twice to attend it. The speakers are representatives from three main religions in Malaysia: Bro. Shah Kirit: Islam, Dr Lee (if I am not mistaken): Buddha, and Reverend (I forgot what's his name, sorry): Christianity. Bro Kirit has given numerous talks and speeches in my beloved IIUM, and mostly he would talk about how he converted to Islam till I think that I could memorize his account on that matter. But, thank God, that night he talked about Islam from a comparative religion view. Every speaker took the stage to convey about their religions especially the thelogical aspects.

Bro Shah Kirit did manage to explain about Islam in a wonderful and convincing way, Even while he speaks, he kept glancing at the other speakers, to get their attentions. I suppose, his huge experience in giving talks at various places, including church does help making him an effective dai'e. Dr Lee, the Buddha representative has also made an impact. His soft spoken manner certainly caught the audiences' attention. Not to mention his British accent (ok, that doesn't count, since I have a soft spot for guys with british accents), and my colleague was attracted to the way he pronounced all the sanskrit words. If any of you readers starts thinking that we are attracted to Buddhism, I give you my word, no we are not. As much as he managed to convey his message in a convincing way, but still, being a Muslim, I believe that Islam has a stronger foundation and reasoning.

As for Reverend Tan (now I remember his name, finally), in my humblest honest opinion, each time he tried to answer the questions forwarded to him, his message didn't come across. Maybe, I was slow in understanding him, but I personally think that Idris Tawfiq's (former Roman Catholic priest) reasonings for Christian beliefs are much more believable. And even Idris Tawfiq is already a Muslim when I heard him explaining all the reasons behind Christian principles. I don't know, maybe I am biased or maybe I lack knowledge, correct me if I am wrong, but I have no intention to belittle Reverend Tan.

There are two quotes of that night's dialogue, which I would like to share here since I think they best describe what Interfaith Dialogue is all about:

"By learning and understanding about other religions doesn't mean that you have to convert to other religion. Infact, when you study about other beliefs, you will also study more about your own religion and you will understand your religion better. I always bring all the religious scriptures everywhere, and never once they fight each other." (Shah Kirit)

"Try to understand other people's beliefs, but at the same time, DO NOT surrender your faith." (Dr Lee)

p/s: If any the event's committee is reading this, next time please don't provide snacks while the panels are answering the questions. The sound of snacks unwrapping is sooo annoying... imagine hundreds of people unwrapping their snacks at the same time huhu

Monday, August 06, 2007

Laskar Pelangi

Tajuk : Laskar Pelangi

Pengarang: Andrea Hirata

Penerbit: PT Bentang Pustaka

Edisi September 2005

Sepintas lalu, kisah ini tampak biasa, kisah anak-anak di sekolah Muhammadiyah (semacam sekolah agama rakyat di Malaysia saya kira) di Pulau Belitong menuntut ilmu dalam keadaan serba kekurangan. Sepatutnya begitulah, kisah ini sepatutnya kisah biasa, namun jangkaan saya meleset amat. Saat-saat saya menguliti buku ini, saya bagai tercampak ke Pulau Belitong, sama-sama menuntut di Sekolah Muhammadiyah. Sama-sama merasakan hangatnya setiakawan para anggota Laskar Pelangi. Lintang yang genius, Mahar sang seniman, A Kiong yang setia, Sahara yang feminis, Trapani si tampan, Samson yang berlagak macho, Flo anak orang kaya aneh yang berdegil mahu bersekolah di Sekolah Muhammadiyah, Harun yang bodoh-bodoh alang namun luar biasa baik hati, Kuchai dan Syahdan yang sukar diramalkan, serta si Ikal sang pemimpi: yang mana dari perspektifnya kisah ini berputar. Lebih luar biasa, si Ikal ini sebenarnya adalah sang pengarang buku ini, Andrea Hirata sendiri. Ya, ini kisah benar, catatan Andrea Hirata tentang pengalamannya.

Pencerahan utama yang saya perolehi dari Laskar Pelangi ialah ketabahan dalam menangani kesusahan pembelajaran. Secara jujur, saya jadi malu dengan diri sendiri yang mudah saja mengalah apabila didatangi sedikit kesulitan dalam proses menuntut ilmu. Kisah si genius Lintang yang paling mengesankan: berbasikal 80 km setiap hari pergi balik sekolah, menempuhi perjalanan yang sukar (melalui kawasan paya-bakau dihuni buaya, ya.. buaya.. saya jumpa babi hutan tengah jalan hendak pergi mengaji Quran pun boleh berpatah balik), pulang dari sekolah mengambil upah jadi kuli kopra; lalu hanya saat semua penghuni rumah tidur, barulah Lintang mula menelaah menggunakan lampu minyak tanah. Saya tidak malu mengaku yang air mata saya menitik saat saya membaca perihal kesungguhan Lintang.

Namun, ada juga tikanya saya tertawa membaca buku ini. Banyak sekali kisah-kisah lucu ditambah pula gaya bahasa Andrea Hirata memberikan deskripsi yang sangat memukau dalam setiap proses penceritaannya. Sukar untuk saya percaya, sang pengarang tidak punya latar belakang sastera. Nah, bukankah itu satu lagi pencerahan: tiada yang mustahil jika kita mahu mencapai sesuatu, yang penting, lakukannya! (Ya, ida_zy, kali ini bertekadlah habiskan karangan tesis yang sudah berapa kali bertangguh, dan kejarlah impian mahu jadi penulis itu!)

Usai membaca buku ini, saya bagai dihambat untuk mengarang kisah hidup saya pula. Ternyata, kehidupan setiap manusia di atas muka bumi ini unik dan menarik. Hanya saja kita cuba untuk melihat sudut yang positif dalam setiap aspek takah-takah kehidupan yang kita tempuhi. Saya kuat sekali mencadangkan supaya buku ini dibaca untuk mengembalikan dan menjana semangat agar mampu mendepani sebarang halangan dan keraguan dalam mengejar impian dan cita-cita. Ya, jadilah sang pemimpi. Pemimpi yang tidak pernah putus asa!

p/s: *sigh* here comes another crush :->

Monday, July 23, 2007

Tagged for Charity!

Thanks to Icesoul for tagging me.

"For everyone's information, this is a great tagging game, meant for charity. For every tag response before 26th August 2007 , Idham - the initiator - will donate RM127 to Darul Izzah Orphanage, Bandar Baru Bangi, Malaysia. Meaning, by doing this meme you'll be donating RM127 to the orphanage (with his money though :D). He's targeting at least 100 bloggers to get about RM1k for this chosen charity of his! And the rules are (copying and pasting from the original rules from Idham's blog) ..."

Okey, this is the rule;

If you are tagged, you need to write an entry related to the meme. At the end of your entry you just need to tag as many person as you like. You will then leave a comment in their blog to let them know they have been tagged. And to include this message, "By doing this meme you are contributing rm127 to the Darul Izzah Orphanage".

Then please copy and paste this rule somewhere in your entry.

The meme is about completing at least seventeen out of the following twenty seven sentences........ (I've done mine in black)

1. A person is only as good as his/her treatment towards his/her subordinates

2. Friendship is always full of surprises

3. To love is to show your affection and care

4. Money makes me dizzy and happy at the same time

5. I miss my arwah mak so much (Al-Fatihah)

6. My way of saying I care is by tolerating and compromising

7. I try to spread love and happiness by striving to be a better person each day

8. Pick the flowers when you feel like doing it

9. To love someone is to accept him/her as he/she is

10. Beauty is everywhere, just try to open your eyes wider

11. When I was thirteen, what I remember the most was, I was trying to be more obedient to Allah, thanks to my Al-Ihsan education which has only just begun

12. When I was twenty one, I remember I was struggling to understand what all these engineering stuffs all about, they are so boring!

13. I am most happy when I feel that I have made someone happy

14. Nothing makes me happier than being with family and friends

15. If I can change one thing, I will change the way I treated my arwah mak. Wish I could be a better daughter

16. If smiles were flowers, then I would pick and give them to the unsmiling workers at the customer service counters, so that they could wear them!

17. Wouldn't it be nice if we could eliminate all the sufferings in this world?

18. If you want to win something then you have to fight for it!

19. Money is not everything. Our faith is.

20. The most touching moments I have experienced is when I started realizing that I am needed

21. I smile when I am happy

22. When I am happy, I smile (hehe habis idea)

23. If only I don't have to further study, then I think I will become a housewife (provided I got hitched to someone laa)

24. The best thing I did yesterday was: I managed to stick to my daily budget

25. If I ever write a book, I will give it this title Titbits of Life (saja nak guna perkataan titbit)

26. One thing I must do before I die is repent of course, contribute to the Ummah and make sure I have prepared a proper will insya Allah

27. Doing this meme, I feel like eating, all of a sudden I’m famished

And now I’m tagging;



Imah Julia



Wednesday, July 04, 2007

Everything I Do, I Do It For You

Isn’t it nice, if we could blame others for our failure? Isn’t it better if we could pick someone to be the scapegoat as a result of our stupidity? Hmm.. so much for an evil wishful thinking. Ida_zy, hello… welcome to the real world. The world where you MUST take responsibility of what you do. If only I could turn back time. If… if… and more ifs.

“What? Your thesis involves no hardware? Only simulation?”

“You are still here? Don’t you want to finish?”

“What took you so long? Others have finished, why haven’t you finished too?”

“Why are you still single? Too picky, eh?”

The list of questions could be endless. And I would justify and defend myself to no end. But wait a minute, why am I being defensive? According to Dale Carnegie, the more people criticize you, the more you will defend your justifications at any cost. But then, the big question comes, whom do I want to impress? Do I want to look good in front of others? Does my ‘goody two shoes’ image really matter? No, definitely not. It is only Allah, only Allah that we need to impress. (still, Allah knows your intention better)

Here’s the tip, if it’s ONLY Allah’s pleasure that you seek, you could ignore any critics, any backlash whatsoever. To be honest, this is what I observe, people do not care how hard or difficult is it for you to achieve something. It doesn’t matter how much you have to struggle amidst the obstacles. To them, the most important is the OUTPUT and RESULTS. This is where the beauty of seeking Allah’s pleasure resides. Allah S.W.T DOES take into account your hardship, your intention, the obstacles you face, everything. Nothing could pass His observation. Even if the outcome is not fruitful, Allah knows your effort, and Insya Allah, He will grant it accordingly. So, why bother to whine and grumble? Leave everything to Allah. (provided you have tried)

Well then, live your life simply by this rules: admit your mistakes, learn to improve, do everything in the name of Allah and let bygones be bygones :)

Sunday, June 24, 2007

Bandung Baik Banget

Sepatutnya agenda utama saya ke Bandung adalah untuk menghadiri International Conference on Electrical Engineering and Informatics. Namun prioriti konferens telah jatuh menjunam ke tangga ke sepuluh. Satu hingga lima adalah jalan-jalan, dan enam hingga sembilan agenda shopping. Bersama teman sekursus dari Malaysia, Naim, kami rasa sangat-sangat diraikan di sana. Isteri labmate kami Zeldi berasal dari Bandung. Dini dan Zeldi sanggup mengorbankan masa membawa kami pusing-pusing seputar Bandung. Saya malah sempat dijamu makan tengahari di kediaman Pak Turnad, salah seorang pelajar PhD (di Indonesia, PhD digelar S3) UIAM. Saya hanya mengenali isterinya Kak Dilla lewat Yahoo Messenger, namun kali pertama bertemu bagai sudah kenal lama. Saya dilayan bagai ahli keluarga, terharu benar saya, sungguh. Meski saya tersangkak-sangkak berusaha memahamkan perbualan mereka di dalam bahasa Indonesia yang agak laju, kemesraan tetap terjalin tanpa dipaksa-paksa. Selain Zeldi, Dini, Pak Turnad dan Kak Dilla, seorang lagi teman sekursus pengajian master (S2 gelarannya di sana) di UIAM yang berasal dari Indonesia turut bersama-sama kami. Saya dan Naim memanggilnya Kak Winda. Mana mungkin saya lupa jasanya membantu saya membeli reload (di sana digelar pulsa), menukar wang ringgit ke rupiah, mendahulukan wangnya untuk banyak bayaran, malah menyiapkan belanjawan untuk saya supaya saya tidak tersasar, juga menuntun saya dijalanan. (saya memang ada sedikit masalah untuk mengawal budget huhu)

Saya dan Naim juga berpeluang menaiki Angkutan Kota, sebuah kenderaan seperti van yang berperanan seperti bas tambang. Gurau Zeldi, Angkutan Kota ini umpama Rapid Bandung. Menariknya, cara untuk kita meminta pemandu memberhentikan kenderaan adalah dengan menyebut, ”Ke kiri Pak.” Mula-mula, saya ingatkan setiap penumpang boleh sahaja mengarahkan pemandu membelok ke kiri, ke kanan dan ke mana-mana yang kita mahu. Rupa-rupanya, itu cara khusus minta diturunkan. Berjalan kaki di sekitar Bandung memang tidak melelahkan, susah untuk berkeringat lantaran udaranya yang sejuk. Suhunya sekitar 22 celcius berbanding KL yang boleh mencecah 36 celcius. Kak Dilla memberitahu, udaranya nyaman dan sejuk kerana Bandung terletak di perlembahan. Semasa di sana, kulit muka saya tiada sebarang masalah, malah hendak berminyak pun susah. Tidak hairan lah orang-orangnya berkulit putih melepak dan licin. Ala-ala cek mek molek Pasir Mas Kelate.

Destinasi utama kami, Institut Teknologi Bandung cantik sekali seni binanya. Saya dimaklumkan yang ITB telah ditubuhkan semenjak zaman penjajahan Belanda lagi. Patut lah reka bentuknya ada ciri-ciri kolonial. ITB (di sana disebut I Te Be) ada banyak tempat untuk kita bersantai- santai sambil studi. Saya paling suka dengan ruang khas yang disediakan ITB untuk persatuan-persatuan para pelajarnya. Boleh dikatakan setiap persatuan ada bilik khas, dan mereka dibenarkan untuk membuat mural, atau apa-apa contengan di situ. Tiada yang melarang. Kira macam ruang ekspresi agaknya. Dalam hal kebebasan mahasiswa berekspresi, saya rasa Malaysia harus lebih banyak belajar dari Indonesia. Seorang rakan saya memberitahu, ITB ini umpama MIT di rantau Asia. Saya kira itulah kelebihan universiti-universiti lama. Telah banyak cabaran dan dugaan dilalui seiring dengan peredaran zaman menjadikan universiti-universiti lama ini matang dan berkualiti.

Seperkara lagi yang wajib saya sebut, makanan-makanannya sungguh enak, masuk dengan selera saya. Menurut Kak Winda, mungkin kerana saya kuat masin maka saya menyukai makanan di sini. Katanya lagi, masakan Jawa lebih manis, yang masin-masin itu masakan Sunda. Dan saya baru tahu, ada martabak rupanya di Bandung. Semasa bersiar-siar di kota Bandung, Dini belikan saya dan Naim kerepek yang dipanggil PikSet, ringkasan bagi Kerepek Setan kerana rasanya yang boleh tahan pedas. Naim yang suka pedas memang menggemarinya, tetapi saya mendapati rasanya kurang masin meskipun pedas, jadi terasa ada kekurangan. Namun begitu makanan di ICEEI2007 sangat pelbagai dan lazat-lazat terutama pada malam Grand Dinner. Perut saya sampai jadi sebu, sudah tidak boleh masuk makanan lain. Pada malam Grand Dinner itu juga, kami berpeluang menyaksikan persembahan angklung oleh mahasiswa-mahasiswanya. Terus terang, itulah persembahan angklung paling hebat pernah saya saksikan. Bayangkan, mereka mengalunkan lagu National Geographic (kalau tidak salah) menerusi angklung. Teruja saya mendengarnya. Dalam hal kesenian, saya berpendapat orang-orang Indonesia lebih bagus appresiasi seninya. Pendapat saya lah. Jangan kata saya tidak patriotik pula :)

Tempat penginapan kami namanya Hotel Bumi Sawunggaling. Hotel ini milik ITB. Meski tiada bintang, tapi kami amat berpuas hati. Boleh lihat sendiri bagaimana rupanya di dalam gambar. Satu malam untuk bilik Superior, bayarannya cuma 295,000 rupiah lebih kurang bersamaan RM 120.00. Dibahagi tiga orang , cuma RM 40 semalam. Murah bukan? Lokasinya pun dekat dengan Kota Bandung, senang hendak membeli belah di Pasar Baru. Saya dan Naim tidak lepas peluang memborong kain pasang, kain batik dan kemeja batik di sini. Satu beg saya khususkan untuk kain-kain sahaja. :-p

Cuma satu yang saya tidak tahan, jalan rayanya macet amat. Saya memang tabik pemandu-pemandu di sini, dengan tiada garisan jalannya, kenderaan bertali arus malah kuda-kuda juga menggunakan jalan raya. Saya juga agak terkejut apabila peminta sedekah dan penjual-penjual singgah di tingkap kenderaan. Terkadang saya menemukan band dan penyanyi jalanan yang jauh lebih baik nyanyiannya dari sebilangan penyanyi Malaysia. Terbit juga rasa simpati dan kasihan serta terasa amat bertuahnya diri ini hidup di negara yang aman makmur. Apapun, mana mungkin saya bisa lupakan keramahan dan kemanisan senyuman warga Bandung. Ke mana-mana pergi saya disapa dengan senyuman dan kata-kata yang lembut. Pemergian saya ke Bandung ini juga mengajar erti setiakawan, betapa kita semua ini serumpun. Betapa kesibukan duniawi tidak seharusnya menjadi alasan untuk kita meremeh-remehkan urusan melayani saudara-saudara kita.

Terima kasih Kak Winda, Zeldi, Dini, Kak Dilla, Pak Turnad atas layanan yang teramat mesra dan pengalaman yang tidak terbeli. Terima kasih Naim kerana sudi sama-sama berwisata di Bandung ini, sama-sama menempuh susah senang selama 3 hari. Terima kasih Kak Umi dan Abang Syamsuri (abang dan kakak ipar Naim) yang turut menemankan dan membantu saya di Bandung hingga ke Malaysia. Sesungguhnya saya bagai digamit-gamit untuk kembali ke Bandung, ada rezeki saya datang lagi, dengan keluarga saya pula barangkali.

Naim sempat ke Tangkuban Perahu

Lanskap sekitar Hotel Sawunggaling

Ruang makan hotel

Dini temankan Zeldi bersedia untuk presentation

Kami hendak shopping!

Persembahan angklung yang mengagumkan

Antara hidangan makan malam

Di hadapan pintu masuk ITB

Lagi gambar di ITB

Pisang campur susu, keju dan chocolate rice,
percaya tak ini hidangan di warung tepi jalan?

Bersama Kak Dilla

Awan Bandung

Sudah sampei!
Bersama Kak Umi, Abang Syamsuri, Naim
dan kawan-kawan Abang Syamsuri.

Friday, June 15, 2007

Cinta Baru!

Namanya Khairul Zuhry. Esok genap dua minggu. Belum sempat berjumpa lagi. Mak De teringin hendak jumpa Zuhry huhu... Insya Allah nanti saya akan cari masa untuk balik juga.

Monday, May 07, 2007

Pesta Buku

Alhamdulillah, berpeluang lagi saya mengunjungi Pesta Buku. Bezanya kali ini saya terpaksa pergi pada hujung minggu, hari terakhir. Meski saya ingin sangat sebenarnya pergi pada hari kerja untuk mengelak kesesakan, tetapi dek kerana bimbang supervisor saya datang spot-check di lab, saya terpaksa berpuas hati dengan hari Ahad. Seperti dijangka, orang memang ramai. Tetapi tidak lah sesesak tahun lepas sebab ada lima dewan berbeza. Satu dewan khas dimonopoli Karangkraf, tetapi saya tidak beli apa-apa langsung daripada gerai-gerainya. Tahun lepas saya beli buku Ramlee Awang Murshid, Bagaikan Puteri. Saya perasan, ada buku-bukunya yang lain, tetapi saya agak kecewa dengan Bagaikan Puteri dan belum sembuh daripada kekecewaan itu.

Berkunjung ke gerai YADIM, saya beli tiga majalah MILENIA, RM2 senaskhah. Kemudian jurujualnya memberitahu, kalau beli lima dapat percuma DVD Reopen 911. Tidak pasal-pasal saya tambah beli dua majalah Aniqah. Saya memang pantang dengarperkataan percuma. Kemudian saya terjumpa buku Di Bawah Lindungan Kaabah karanganHamka di Crescent Books. Memang sudah lama saya teringin membeli. Tambahan ada diskaun 10%. Rupa-rupanya ada lagi novel-novel Hamka lain yang tidak pernahsaya tahu. Sudahnya saya borong empat sekaligus. Judul-judul yang lain: Angkatan Baru, Terusir dan Di Dalam Lembah Kehidupan. Merantau Ke Deli dan TenggelamnyaKapal Van Der Wijk saya sudah beli di Kinokuniya tahun lepas.

Saya seterusnya mencari gerai Dawama. Berbanding tahun lepas, gerainya agak kecil tahun ini,
mungkin ruang terhad agaknya. Saya tidak beli apa-apa di sini, tapi saya rasa teruja dan sedikit nostalgik apabila menjumpai buku-buku lama yang pernah saya baca masa kecil (Ada yang ayah saya beli dan ada yang saya pinjam dari perpustakaan sekolah rendah). Terutamanya buku berjudul Nyawa di Hujung Pedang karya Nasiruddin Murad (kalau tidak salah ingatan) yang mengisahkan Tanah Melayu semasa pendudukan Jepun. Buku itu kami adik beradik baca sampai tidak berkulit dan tercabut isinya, dan kini sudah hilang pun. Tetapi isinya sangat-sangat saya ingat. Teringin hendak tahu bagaimana rupa pengarangnya.

Kemudiannya saya mencari booth Al-Ameen, niat hendak membeli buku Bila Tuhan Berbicara karangan Faisal Tehrani. Berpusing-pusing, langsung ke tingkat atasnya. Rupa-rupanya di atas cumaada buku-buku akademik. Turun semula memeriksa senarai penerbit dan nomborbooth (sudah tersesat baru hendak menengok panduan) akhirnya dapatlah bertemuAl-Ameen. Saya beli juga buku Isa Kamari, Memeluk Gerhana dan kebetulan beliauada, saya dapat tandatangannya sekali. Menurut jurujual di situ, Faisal Tehrani juga ada datang, tetapi beliau turun ke bawah sebentar. Saya cuma tersenyum, kalau tahun lepas mungkin saya akan menunggu FT (sebenarnya saya datang khas ke Pesta Buku tahun lepas semata-mata hendak berjumpa FT :->). Tetapi zaman saya kemaruk FT telah berlalu, ada sejarah sebenarnya kenapa saya jadi tawarhati, tidak perlu lah diceritakan. Entri ini pasal Pesta Buku bukan? (Haha, saya bercakap macam FT kenal saya je)

Seterusnya PTSpula jadi persinggahan. Tetapi ramai sungguh umat di situ, saya langsung tidak bolehmencelah melihat buku-buku yang ada, lalu saya keluar sahaja. Di sebelah PTS ada Saba’ Islamic Media, ada dipasang vcd ceramah Yusuf Estes yang dijangka datang pada International Islamic Fair bulan Julai ini. Seperti biasa, ada siri ceramah Ahmad Deedat. Rasa sedikit bersalah kerana tidak membeli, tetapi ketahuilah sesungguhnya ceramah-ceramah mereka amat mudah didapati di Internet.Selaku Google dan YouTube addict, saya boleh mendakwa sedemikian. Tetapi secara jujur, saya rasa itu sesuatu yang baik kerana sesiapa pun boleh mendengar danmenadah ilmu penceramah-penceramah terbilang ini. Sekadar pendapat peribadi saya lah.

Apabila jam mencecah pukul satu, umat manusia semakin berpusu masuk. Saya dan adik-adik saya sudah rasa pening-pening, tambahan perut lapar. Maka kami pun keluarlah, lagipun insya Allah sudah habis kami ronda Pesta Buku. Destinasi seterusnya, The Mall untuk mengisi perut. Tahun depan, saya belum pasti saya ada di KL ataupun tidak. Entah-entah di luar negara, Australia mungkin? :D(Ya, ida_zy.. berangan.. berangan.. tesis pun tunggang langgang lagi)

p/s: lama betul saya tidak tulis panjang begini, rasa segar pula otak hehe

Wednesday, April 11, 2007

You Know What I'm Saying?

I got hooked on UmmahFilms lately. My post title actually refers to the famous line in all the videos. Instead of rambling, I think it's better if you go straight to this link (if you already know, alhamdulillah).

The one that is embedded here is one of my favourites. Check it out :)