Thursday, April 20, 2006

Dilema Orang 'Comel' & 'Sihat'

Situasi 1

A yang 'comel': Aku nak tambah nasi lagi, tolong sendukkan

B yang tak 'comel': Patut lah badan kau 'comel'


Situasi 2

B yang tak 'sihat': Tambahlah lagi nasi

A yang 'sihat': Tak pe lah, dah kenyang

B yang tak 'sihat': Oooo... kau diet ya


Situasi 3

A yang 'comel': Aku takut lah tinggal sorang-sorang

B yang tak 'comel': Aik! Badan besar pun takut?!


Situasi 4

B yang tak 'sihat': Wah, makin berisi kau sekarang! Senang hati ya...

A yang 'sihat': Hmm... (dengan nada malas nak layan)


Nota: Kesemua situasi di atas ada kena mengena dengan penulis

12 comments:

shuhada said...

Ida, jurus lawak ini masih di peringkat sukuan pertama. Masih banyak lagi yang awak perlu selami di arena pelawakan. Namun satu cubaan yang berani. Tahniah.
(maaf,kalau entry ini bukan satu lawak, saya adalah orang yang patut malu tujuh keturunan).

ida_zy said...

shada, niat asal saya bukan hendak membuat lawak, saja-saja hendak try buat anekdot sinis, terima kasih la atas pujian "ini satu cubaan yang berani"
nampaknya terpaksa la awak malu hingga tujuh keturunan :D

shuhada said...

ha'alaa... alamak bila saya baca lagi baru saya faham, tak terjangkau akalku rupanya.. nampaknya utk membuang sumpah malu tujuh keturunan, saya kena berguru dgn awak pulak tentang jurus2 kesinisan.. mohon ampun tok guru.. eh,silap.. nek guru..
p.s- mlm ni dijemput pesta cekodok :P

nur said...

amboi amboiihh.. jelesnyee berpesta cekodok pulak :P harini saya masak kari ikan merah. ahaks2..

ida_zy said...

puan melor to-be,
terliur baca kari ikan merah
sedih le dok hostel time cuti nih
lauk2 pon ala kadar aje
hmm.. masih terbayang isi ikan merah yang lembut lemak enak
padan pun saya maintain 'comel' ;)

kehelan said...

kak ida... saya pun sehat tp tak comel laa... uwwaa!!!!

nyonya glenmarie said...

wa'alaikumsalam ida :)
terima kasih kerana melayari blog saya :) saya rasa macam kita ni satu kepala lah :P (setelah saya perhatikan tulisan ida di sini)

salam perkenalan.. take care ya

ida_zy said...

kay,
wat2 comel je le
kalo x perasan sape lg hehe

nyonya,
thanks for the visit
rasanye saya tau satu kepala
tu dr segi apa :))

roza said...

Saya nak tanya 2 soalan: 1) apakah kontek penggunaan comel dan sihat tersebut? 2) adakah comel dan sihat merupakan subset antara satu sama lain(persekutan @ pesilangan), atau hanya sekadar set pelengkap,...tolong jelaskan..(sesungguhnya comel dan sihat itu sungguh abstrak...sungguh abstrak!!!)...

Zaharah said...

saya terasa...sebab saya tak comel! heheheheh.........

ida_zy said...

cikgu roza,

1)kontek penggunaan 'comel' & 'sihat' itu hanyalah sebagai kiasan, itu sahaja, sekadar hendak menyedapkan panggilan terhadap golongan bersaiz XXL, huhu...

2)adapun, dgn merujuk kepada jwpn soalan 1, comel dan sihat itu adalah elemen-elemen yg terkandung di dalam set yg sama, maka tidak timbul soal persekutuan atau persilangan

harap cikgu roza berpuas hati ;)

zaharah,
sebetulnya perkataan comel itu adalah untuk mencover ketakcomelan saya hehe

amar_kun said...

salam.

saya seorang yg comel lagi sihat. alhamdulillah.

:)

wslm